Waarom bzc?

Bzc is niet iets dat zomaar uit de lucht komt vallen. Alle baby's communiceren over de behoefte aan voeding, slaap of aandacht maar ook over het doen van hun behoefte. Dit is een vorm van communicatie die vanaf de geboorte aanwezig is. Ouders reageren op al deze vormen van communicatie, maar in de luxe van de Westerse wereld waar luiers te verkrijgen zijn, wordt het doen van de behoefte vaak (onbewust) genegeerd. Het doen van de behoefte is iets dat hier wordt 'vergeten'.
Als ouder leer je vaak snel wat ieder type huiltje van je kindje betekent. Het aangeven van het moeten doen van de behoefte, hoeft net als hongersignalen niet met huilen kenbaar gemaakt te worden. Zo kan een kindje op de handjes sabbelen als het een voeding wilt hebben, en zo kan een kindje de beentjes strekken als het moet plassen.

In grote delen van de wereld waar geen luiers te verkrijgen zijn, reageren ouders op alle vormen van communicatie en zo ook op het moeten doen van de behoefte. In deze landen zijn kinderen over het algemeen veel vroeger zindelijk. Hier in Nederlands is een kind van 4 jaar met een luier geen uitzondering meer. Terwijl 50 jaar geleden kinderen met 1,5 jaar zindelijk waren! Dit was voor het tijdperk van de wegwerpluiers die zijn ontwikkeld door Pampers.

Bzc is dus niet iets dat nieuw is, maar iets dat weer opgepakt wordt in een Westers land zoals Nederland of Belgie. Wij hebben jaren lang onze ogen ervoor gesloten omdat een wegwerpluier toch wel erg makkelijk was... Maar is dit ook zo? Billen moeten schoongemaakt, en bij spuitluiers kan je de kleren ook vaak verschonen. En vergeet ook niet hoeveel kliko's aan luiers er worden weggegooid. Of hoeveel kindjes met luiers, uitslag krijgen! En nog maar te zwijgen over de kosten die luiers en billendoekjes met zich mee brengen...
Maar het meest belangrijkste is nog altijd de signalen die je kindje je geeft en daarmee laat weten dat het iets probeert duidelijk te maken, maar wat vaak dus gewoon genegeerd wordt!